Tietoa Helsingin päätöksenteosta

Kuka Helsingissä tekee päätöksiä, miten päätöksenteko etenee ajatuksesta toimeenpanoon?

Helsingin kaupungin päätöksenteko

Kaupungin päätöksentekoa voidaan hahmottaa viiden vaiheen kautta.

Kaupungin päätöksentekoa voidaan hahmottaa viiden vaiheen kautta, jotka ovat:

  • asian vireilletulo
  • valmistelu
  • päätöksenteko
  • tiedoksianto
  • täytäntöönpano.

Vireilletulo on ensimmäinen vaihe päätöksenteossa. Asia tulee vireille, kun sitä koskevat asiakirjat toimitetaan kaupungille ja asia kirjataan diaariin. Diaariin kirjaaminen tarkoittaa sitä, että asia kirjataan johonkin kaupungin asianhallintajärjestelmistä.

Vireilletulon jälkeen alkaa valmisteluvaihe, jossa asia selvitetään ja siitä muodostetaan ratkaisuehdotus. Tämä vaihe voi asian luonteesta ja laajuudesta riippuen olla lyhyt ja yksinkertainen tai pitkä ja monipuolinen.

Valmistelun jälkeen asiasta päätetään joko toimielimessä taikka luottamushenkilön tai viranhaltijan toimesta. Toimielinkäsittelyjä voi samassa asiassa olla useita. Kaikki kaupunginvaltuuston asiat käsitellään ensin kaupunginhallituksessa. Monissa asioissa tätä edeltää vielä käsittely toimialalautakunnassa.

Päätöksenteon jälkeen päätös annetaan tiedoksi asianosaisille. Toimielinten pöytäkirjat ja sellaiset luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden päätökset, josta on tehty pöytäkirja, julkaistaan lisäksi päätökset-palvelussa. Keskeisimmistä päätöksistä viestitään myös muuten kaupungin eri kanavissa, kuten hel.fi-sivujen uutisissa. Tämän jälkeen alkaa päätösten toimeenpano.